Direcția calitatea vieții personalului

Vizită la doamna Aurelia GRUIȚĂ, văduvă de veteran de război
15.03.2023


La mulți ani cu sănătate doamnei Aurelia GRUIȚĂ, văduvă de veteran de război, la împlinirea vârstei de 90 de ani!
Doamna Gruiță s-a născut pe data de 15 martie 1933, în localitatea Alecuș din județul Alba, într-o familie cu 7 copii. Încă de mică i-a plăcut să învețe, terminând cu rezultate foarte bune școala primară și liceul. La vârsta de 18 ani a fost îndrumată de către preotul satului să urmeze o școală de agricultură, timp de 6 luni. După ce s-a întors în localitatea natală, a fost angajată la o fermă, șef de echipă, acolo unde l-a cunoscut pe viitorul soț, domnul Teodor, care era administrator.
 „La început Teodor mă critica tot timpul la locul de muncă, pentru ca, ulterior, să devenim prieteni și apoi să ne căsătorim. El era cu 10 ani mai mare decât mine, un om foarte deștept și care scria frumos. Și mie mi-a plăcut cartea, însă eu nu scriam așa frumos ca el. Îmi povestea, adesea, de viața petrecută pe front, despre participarea la luptele de la Oarba de Mureș și faptul că a ajuns până în Cehoslovacia. Avea funcția de telegrafist și gradul de caporal. De multe ori, din cauza foamei, erau nevoiți să taie cai și să îi mănânce. Dar, cu ajutorul lui Dumnezeu, a trecut cu bine de toate momentele dificile de pe front”, ne-a relatat distinsa văduvă de veteran de război.
Pentru faptele de vitejie de pe câmpul de luptă domnul Teodor GRUIȚĂ, a fost decorat cu Medalia „Crucea comemorativă a celui de-Al Doilea Război Mondial, 1941-1945”, iar în urma ordinelor generale de avansare a ajuns la gradul de plutonier adjutant principal.
Regretatul Teodor GRUIȚĂ, s-a născut în localitatea Asinip din județul Alba, într-o familie cu 3 copii. A urmat cursurile liceale în localitatea de domiciliu, ulterior Academia de Înalte Studii Comerciale, Facultatea de Finanțe. A lucrat la Ministerul de Finanțe, având funcția de inspector, de unde a ieșit la pensie.
Distinsa văduvă de veteran de război a lucrat la o tipografie, ajungând șef de secție și a ieșit la pensie la vârsta de 55 de ani.
„Am avut o căsnicie fericită, ce a durat 62 de ani, rezultând 2 copii, o fată și un băiat, care au acum 70 de ani, respectiv 67 de ani. De asemenea, am 2 nepoți și 2 strănepoți, care îmi umplu inima de bucurie și cu care mă mândresc”, ne-a spus cu emoție doamna Aurelia.
Venerabila văduvă se bucură de o sănătate foarte bună, făcând mișcare în fiecare zi și având o alimentație sănătoasă. De asemenea, este foarte credincioasă, neexistând zi să nu spună o rugăciune. Vizita noastră a bucurat-o nespus pe distins doamnă, fiind foarte emoționată când a văzut haina militară.
            La ceas aniversar îi transmitem, încă o dată, multă sănătate și bucurii alături de cei dragi și o asigurăm de întreaga noastră stimă și respect pentru întreaga activitate și viața dedicată familiei.
          Mulțumim sponsorilor pentru susținerea acestui proiect de suflet:
Fornetti Románia, Luna Solai, Magiun de prune Topoloveni, S.C. Jidvei, S.C. Display Total Grup S.R.L., Asociația Națională a Veteranilor de Război și S.C. MediaUno SRL.       
           Text F.p Mirela FLORIAN.
            Foto: Plt.adj. Răzvan NAE