Direcția calitatea vieții personalului

Vizită la doamna Luciana Maria Tereza DOBROGEANU, văduvă de veteran de război
28.03.2023


          La mulți ani cu sănătate doamnei Luciana Maria Tereza DOBROGEANU, văduvă de veteran de război, la împlinirea vârstei de 93 de ani!
          Distinsa doamnă s-a născut pe data de 28 martie 1930, în Italia, întorcându-se după 3 ani în București, doar cu mama, fiind orfană de tată.
          „Am urmat studiile gimnaziale și liceale în București. Am lucrat timp de 7 ani de zile în cadrul Ministerului de Interne, apoi la Institutul de Cercetări Metalurgice din Crângași, timp de 34 de ani, de unde am ieșit la pensie. Pe Eugen l-am cunoscut târziu, la recomandarea unei prietene. Era mai mare cu 17 ani decât mine. Era un om extraordinar, foarte corect, disciplinat, nu a făcut excese”, ne-a povestit cu emoție doamna Dobrogeanu.
          Regretatul Dobrogeanu Eugen s-a născut în 1913, în București, fiind unicul copil la părinți. La vârsta de 14 ani a rămas orfan de tată. Încă de mic s-a remarcat la învățătură, astfel că mai târziu a urmat Școala de Ofițeri de Jandarmi din București, absolvită în anul 1935 și, concomitent, Facultatea de Drept. A fost încadrat instructor la Școala de Subofițeri de Jandarmi din Focșani, unde a ținut cursuri de poliție tehnică și procedură penală. În anul 1941 a fost detașat la Inspectoratul General al Jandarmeriei din București, unde a fost numit șef de birou.
          În perioada 1943-1945 a participat pe front în Campania de Est, la Odessa, având funcția de cercetaș.
          Pentru faptele de vitejie de pe câmpul de luptă a fost decorat cu Ordinul „Coroana României” în grad de cavaler.
          După terminarea războiului a continuat să lucreze în cadrul Ministerului de Interne, fiind numit locțiitor al comandantului Școlii de Ofițeri de Jandarmi. A lucrat, ulterior, ca director al Serviciului de Protecție și Pază și șef al Secretariatului, fiind avansat la gradul de locotenent-colonel. În anul 1951 a fost arestat politic, până în anul 1955 când a fost eliberat. După această perioadă grea din viața dânsului a lucrat ca muncitor necalificat, apoi normator la Întreprinderea de Prestări-Servicii București și, în cele din urmă, economist la Întreprinderea de Comerț Exterior Romtrans, de unde a ieșit la pensie.
          După anul 1989 domnul Dobrogeanu a fost avansat la gradul de colonel în rezervă.
         „Am avut o căsnicie fericită, un soț exemplar. A studiat foarte mult, știa mai multe limbi străine și s-a remarcat printr-o bogată activitate culturală, scriind foarte multe articole publicate în Revista Jandarmeriei, precum și lucrări din domeniul juridic și de criminalistică”, ne-a precizat doamna Luciana Maria Tereza.
          Acum se bucură de o sănătate foarte bună, petrecându-și o mare parte din timp citind opere clasice.
           Distinsa văduvă de veteran de război ne-a mulțumit pentru vizita efectuată, fiind vădit emoționată la rememorarea aspectelor din viața regretatului soț.
          Îi transmitem și pe această cale multă sănătate și o asigurăm de întreaga noastră stimă și respect.
           Mulțumim sponsorilor pentru susținerea acestui proiect de suflet: Fornetti Románia, Luna Solai, Magiun de prune Topoloveni, S.C. Jidvei, S.C. Display Total Grup S.R.L., Asociația Națională a Veteranilor de Război și S.C. MediaUno SRL.

          Cinste și onoare veteranilor de război!
           Text: f.p. Mirela FLORIAN
            Foto: Plt.adj. Răzvan NAE