Direcția calitatea vieții personalului

Vizită la domnul general de brigadă (rtr.) Gheorghe PRUNDUȘ, veteran de război
06.04.2023


         Domnul general de brigadă (rtr.) Gheorghe PRUNDUȘ, veteran de război, a fost vizitat de către reprezentanți ai Direcției calitatea vieții personalului, în cadrul programului „Acasă la Veterani”. Distinsului veteran i-a fost acordat gradul de general de brigadă, prin Decretul Prezidențial nr. 1478 din 22.11.2022.
          Ne-a întâmpinat cu bucurie, împrtășindu-ne câteva crâmpeie din viața acestuia de pe front și din viața de zi cu zi.
          Domnul Prunduș s-a născut pe data de 16 iulie 1920, în localitatea Câșeiu din județul Cluj, într-o familie de agricultori. Tatăl său a fost primar în localitate, precum și prim-curator al bisericii greco-catolice.
          Încă de mic s-a remarcat la învățătură, terminând Liceul Andrei Mureșanu din Cluj, fiind semi-bursier, după cum ne-a relatat venerabilul veteran.
         „Am fost cercetaș, purtam pălării cu boruri mari, cămașă, cravată și salutam cu trei degete. De la Dej am plecat la Școala Normală din Gherla, pe care am absolvit-o în anul 1940, ca șef de promoție. Ulterior am urmat Facultatea de Teologie din Cluj. Din cauza situației din țară a trebuit să mă refugiez în altă localitate, ajungând în Arad. Am obținut un post în învățământ, în localitatea Adâncata-Centru din Bucovina. Apoi m-am angajat ca secretar la Fabrica de Cărămidă „Augustin Brown” din Arad.
            În anul 1941 am intrat în armată și am fost repartizat la Batalionul 11 Vânători de Munte din Beiuș, apoi am urmat Școala de Ofițeri de Rezervă din Ploiești și ulterior Școala de Ofițeri Activi din București. Ulterior, am fost trimis la Centrul de Infanterie din Făgăraș, primind gradul de sublocotenent. Am fost repartizat la Batalionul 103 Vânători de Munte, unitate care a fost trimisă pe front în Moldova.
            Am participat cu unitatea la luptele de rezistență până la primirea ordinului de retragere.
            Aflați în retragere la Berzunți, la trecere către Târgu-Ocna, am fost luat prizonier de către ruși.
            Am aruncat tresele de ofițeri, căștile și armele. La percheziție, mi-am ascuns bunurile la jambieri, iar bancnotele în căptușeala băștii. Ca prizonier am fost trimiși în comuna Larga de lângă Târgu-Ocna, unde am fost anunțați că Batalionul 103 s-a autodizolvat și să ne salvăm cum putem.
           Am reușit să scap înrolându-mă într-o unitate ce lupta pentru eliberarea Ardealului de Nord.         
           Am fost încadrat comandant de pluton la Compania 25-26 Schiori. Cu această unitate am particpat la luptele ce s-au dat de la Chiherul de Sus până la Albești, lângă Sighișoara, până când unitatea s-a autodizolvat din cauza pierderilor suferite.
           Am continuat să lupt pentru eliberarea ultimei palme de pământ românesc, în cadrul Batalionului 11 Vânători de Munte, care lupta în regiunea Carei. Cu această divizie am participat și la luptele care s-au dat în Ungaria și Cehoslovacia.
          Am fost rănit în Cehoslovacia, fiind spitalizat într-un spital de campanie românesc, din Jesbereni (Ungaria). Piciorul stâng mi s-a inflamat și s-a instalat cangrena. Doctorul mi-a recomandat să îmi amputeze picorul, dar am refuzat. Am fost operat și, cu voia lui Dumnezeu, m-am vindecat după 3 luni de zile reușind, astfel, să mă întorc în țară sănătos, în mai 1945”, ne-a relatat cu emoție distinsul veteran de război.
           Pentru faptele de arme de pe câmpul de luptă venerabilul veteran a fost decorat cu ordinele „Coroana României” și „Steaua României”.
           După război și-a continuat cariera în învățământ, ajungând pe rând inspector școlar, șef de secție învățământ, director de școală, ieșind la pensie în anul 1982.
          La această vârstă are o stare de sănătate foarte bună, fiindu-i alături cei 2 copii, 9 nepoți și 22 de strănepoți.
          Vizita noastră l-a bucurat nespus pe domnul Prunduș care ne-a transmis succes în toate acțiunile noastre.
         Îi transmitem și pe această cale multă sănătate alături de cei dragi și îl asigurăm de întreaga noastră stimă și respect pentru tot ceea ce a făcut pentru patrie.

Cinste și onoare veteranilor de război!      
            
Mulțumim sponsorilor pentru susținerea acestui proiect de suflet: Fornetti Románia, Luna Solai, Magiun de prune Topoloveni, S.C. Jidvei, S.C. Display Total Grup S.R.L., Asociația Națională a Veteranilor de Război și S.C. MediaUno SRL.
                  
          Text F.p. Mirela FLORIAN
            Foto: Plt.adj. Răzvan NAE