Direcția calitatea vieții personalului

Vizită la domnul colonel (rtr.) Dumitru OLARU, veteran de război
07.04.2023


              La mulți ani cu sănătate, domnului colonel în retragere Dumitru OLARU, veteran de război la împlinirea vârstei de 100 de ani!
              Distinsul veteran s-a născut pe data de 09 aprilie 1923, în localitatea Ghidigeni, jud. Galați. A urmat studiile în localitatea de domiciliu, având rezultate foarte bune la învățătură. „De mic copil am visat să zbor și dragostea pentru pilotaj m-a ajutat să înfrunt toate obstacolele apărute, pentru a-mi împlini visul din copilărie”.
             „În perioada 1943-1945 am participat pe front, în localitatea Câmpia Turzii și Cluj, fiind elev la Școala de Subofițeri Naviganți, având gradul de sergent. La Câmpia Turzii eram într-o unitate de vânătoare și aveam misiuni de apărare, fiind dotați cu vestitele avioane IAR-80 și Messerschmitt-109. Eu deja pilotam avioane. Am fost coleg cu regretatul general Dobran Ion, era cu 2 ani mai mare decât mine, un pilot desăvârșit. Cu voia lui Dumnezeu am terminat războiul teafăr și nevătămat”, ne-a relatat cu emoție distinsul veteran.
              Pentru faptele de vitejie de pe câmpul de luptă domnul col.(rtr.) Olaru a fost decorat cu Medalia „Crucea comemorativă a celui de-Al Doilea Război Mondial, 1941-1945”, iar în urma ordinelor de avansare în grad emise de Ministerul Apărării Naționale a ajuns la gradul de colonel.
              După război a lucrat pentru o perioadă de timp la Ministerul Agriculturii, în funcția de referent tehnic de specialitate. Ulterior a urmat cursurile Școlii de Transport Public Aerian, pe care a absolvit-o în anul 1952. S-a angajat în cadrul aviației civile, la TAROM, deținând pe rând funcțiile de pilot, comandant adjunct detașament și comandant detașament, de unde a ieșit la pensie.
              „Am pilotat un avion prevăzut cu 4 motoare, cvadrimotor, cu care am văzut toată lumea. Mi-a plăcut foarte mult meseria, am avut ocazia să văd multe țări și să întâlnesc multe personalități, printre care și șefi de state”, ne relatează cu mândrie domnul Olaru.
              Acum se bucură de o sănătate bună, fiindu-i alături fiica și cei doi nepoți, de 28 și respectiv 26 de ani.
             Vizita noastră l-a bucurat foarte mult pe distinsul veteran și ne-a comunicat că își dorește să „ne revedem cu bine  și la 108 ani fără «reparații»”.
             La ceas aniversar îi transmitem încă o dată sănătate și numai bucurii alături de cei dragi și îl asigurăm de întreaga noastră recunoștință și respect pentru tot ceea ce a făcut pentru patrie.

  Cinste și onoare veteranilor de război!      
            
Mulțumim sponsorilor pentru susținerea acestui proiect de suflet: Fornetti Románia, Luna Solai, Magiun de prune Topoloveni, S.C. Jidvei, S.C. Display Total Grup S.R.L., Asociația Națională a Veteranilor de Război și S.C. MediaUno SRL.
  
          Text F.p. Mirela FLORIAN
            Foto: Plt.adj. Răzvan NAE