Direcția calitatea vieții personalului

Vizită la domnul locotenent-colonel (rtr.) Gheorghe STERE, veteran de război
12.04.2023


              În cadrul programului „𝗔𝗰𝗮𝘀ă 𝗹𝗮 𝗩𝗲𝘁𝗲𝗿𝗮𝗻𝗶”, precum și î𝗻 𝗰𝗼𝗻𝘁𝗲𝘅𝘁𝘂𝗹 𝘀ă𝗿𝗯ă𝘁𝗼𝗿𝗶𝗿𝗶𝗶 î𝗻 𝗹𝘂𝗻𝗮 𝗮𝗽𝗿𝗶𝗹𝗶𝗲 𝗮 𝗭𝗶𝗹𝗲𝗶 𝗩𝗲𝘁𝗲𝗿𝗮𝗻𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗱𝗲 𝗥ă𝘇𝗯𝗼𝗶, domnul 𝘭𝘰𝘤𝘰𝘵𝘦𝘯𝘦𝘯𝘵-𝘤𝘰𝘭𝘰𝘯𝘦𝘭 (𝘳𝘵𝘳.) 𝘎𝘩𝘦𝘰𝘳𝘨𝘩𝘦 𝘚𝘛𝘌𝘙𝘌, 𝘷𝘦𝘵𝘦𝘳𝘢𝘯 𝘥𝘦 𝘳ă𝘻𝘣𝘰𝘪, a fost vizitat cu ocazia împlinirii venerabilei vârste de 100 de ani de către locțiitorul șefului Departamentului pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului, general de brigadă Valeriu Roșu.
             La aniversarea centenarului i-au fost alături și șeful Direcției calitatea vieții personalului, colonel Romică Stoica, șeful Secției asistență veterani de război, colonel Alexandru Marinică, precum și familia veteranului.
             Povestea de viață a bravului veteran a început acum un secol, la data de 12 aprilie 1923, în localitatea Tărtășești, Răcari, județul Dâmbovița, într-o familie cu 7 copii. A urmat studiile în localitatea natală, apoi a lucrat ca băiat de prăvălie și ca ospătar până când a fost încorporat în armată, în anul 1943.
             A participat pe front în perioada 1944-1945 cu Regimentul Centrului de Instrucție al Geniului din Râmnicu Vâlcea, apoi cu Regimentul 2 Pioneri de Gardă, pe Frontul de Vest, în Ungaria și Cehoslovacia (Brno).
            „𝙿𝚎 𝚏𝚛𝚘𝚗𝚝 𝚊𝚖 𝚙𝚛𝚒𝚗𝚜 𝚣𝚒𝚕𝚎 𝚌â𝚗𝚍 𝚗𝚞 𝚊𝚟𝚎𝚊𝚖 𝚌𝚎 𝚖â𝚗𝚌𝚊, 𝚍𝚎 𝚖𝚞𝚕𝚝𝚎 𝚘𝚛𝚒 𝚗𝚎 𝚙𝚘𝚝𝚘𝚕𝚎𝚊𝚖 𝚏𝚘𝚊𝚖𝚎𝚊 𝚌𝚞 𝚙𝚘𝚛𝚞𝚖𝚋 𝚌𝚞𝚕𝚎𝚜 𝚍𝚒𝚗 𝚕𝚊𝚗𝚞𝚛𝚒𝚕𝚎 𝚍𝚎 𝚙𝚎 𝚞𝚗𝚍𝚎 𝚝𝚛𝚎𝚌𝚎𝚊𝚖 𝚌𝚞 𝚁𝚎𝚐𝚒𝚖𝚎𝚗𝚝𝚞𝚕. Î𝚗 𝙲𝚎𝚑𝚘𝚜𝚕𝚘𝚟𝚊𝚌𝚒𝚊 𝚎𝚛𝚊 𝚏𝚘𝚊𝚛𝚝𝚎 𝚏𝚛𝚒𝚐, 𝚗𝚎-𝚊𝚞 𝚍𝚎𝚐𝚎𝚛𝚊𝚝 𝚙𝚒𝚌𝚒𝚘𝚊𝚛𝚎𝚕𝚎, 𝚍𝚘𝚛𝚖𝚎𝚊𝚖 𝚜𝚞𝚋 𝚌𝚎𝚛𝚞𝚕 𝚕𝚒𝚋𝚎𝚛. 𝙰𝚞 𝚖𝚞𝚛𝚒𝚝 𝚖𝚞𝚕ț𝚒 𝚘𝚜𝚝𝚊ș𝚒 𝚊𝚌𝚘𝚕𝚘. 𝙽𝚎-𝚊𝚖 î𝚗𝚝𝚘𝚛𝚜 î𝚗 ț𝚊𝚛ă 𝚌𝚞 𝚞𝚗 𝚝𝚛𝚎𝚗 𝚍𝚎 𝚖𝚊𝚛𝚏ă, 𝚎𝚛𝚊𝚖 𝚌â𝚝𝚎 𝟺𝟶 î𝚗𝚝𝚛-𝚞𝚗 𝚟𝚊𝚐𝚘𝚗. Î𝚗 𝚌𝚊𝚍𝚛𝚞𝚕 𝚞𝚗𝚒𝚝ăț𝚒𝚒 𝚍𝚒𝚗 𝙱𝚞𝚌𝚞𝚛𝚎ș𝚝𝚒 𝚖ă 𝚘𝚌𝚞𝚙𝚊𝚖 𝚍𝚎 𝚙𝚊𝚛𝚝𝚎𝚊 𝚊𝚍𝚖𝚒𝚗𝚒𝚜𝚝𝚛𝚊𝚝𝚒𝚟ă, 𝚖𝚒 𝚜-𝚊 𝚍𝚊𝚝 𝚞𝚗 𝚍𝚎𝚙𝚘𝚣𝚒𝚝 î𝚗 𝚙𝚛𝚒𝚖𝚒𝚛𝚎, 𝚌𝚞 𝚎𝚌𝚑𝚒𝚙𝚊𝚖𝚎𝚗𝚝𝚎 ș𝚒 𝚊𝚕𝚒𝚖𝚎𝚗𝚝𝚎. 𝙰𝚖 𝚏𝚘𝚜𝚝 ș𝚒 𝚌𝚞𝚛𝚒𝚎𝚛. Ț𝚒𝚗 𝚖𝚒𝚗𝚝𝚎 𝚌ă 𝚊𝚖 𝚏𝚘𝚜𝚝 𝚗𝚞𝚖𝚒𝚝 𝚎𝚛𝚘𝚞 𝚊𝚝𝚞𝚗𝚌𝚒 𝚌â𝚗𝚍 𝚊𝚖 𝚛𝚎𝚞ș𝚒𝚝 𝚜ă 𝚜𝚊𝚕𝚟𝚎𝚣 𝚌𝚘𝚛𝚎𝚜𝚙𝚘𝚗𝚍𝚎𝚗ț𝚊 𝚌𝚎 𝚖𝚒 𝚜𝚎 î𝚗𝚌𝚛𝚎𝚍𝚒𝚗ț𝚊𝚜𝚎, 𝚊𝚝𝚞𝚗𝚌𝚒 𝚌â𝚗𝚍 𝟸 𝚛𝚞ș𝚒 𝚖𝚒-𝚊𝚞 𝚕𝚞𝚊𝚝 𝚊𝚛𝚖𝚊 𝚍𝚒𝚗 𝚍𝚘𝚝𝚊𝚛𝚎. 𝙴𝚞 𝚊𝚟𝚎𝚊𝚖 𝚊𝚜𝚌𝚞𝚗𝚜𝚎 𝚜𝚌𝚛𝚒𝚜𝚘𝚛𝚒𝚕𝚎 î𝚗 𝚒𝚗𝚝𝚎𝚛𝚒𝚘𝚛𝚞𝚕 𝚟𝚎𝚜𝚝𝚘𝚗𝚞𝚕𝚞𝚒 ș𝚒 𝚊ș𝚊 𝚊𝚖 𝚛𝚎𝚞ș𝚒𝚝 𝚜ă 𝚕𝚎 𝚜𝚊𝚕𝚟𝚎𝚣. 𝚄𝚕𝚝𝚎𝚛𝚒𝚘𝚛, î𝚖𝚙𝚛𝚎𝚞𝚗ă 𝚌𝚞 𝟸 𝚘𝚜𝚝𝚊ș𝚒 𝚊𝚟𝚎𝚊𝚖 𝚖𝚒𝚜𝚒𝚞𝚗𝚎𝚊 𝚜ă 𝚙𝚊𝚝𝚛𝚞𝚕ă𝚖 𝚙𝚛𝚒𝚗 𝙱𝚞𝚌𝚞𝚛𝚎ș𝚝𝚒. 𝙲â𝚗𝚍 𝚜-𝚊 𝚝𝚎𝚛𝚖𝚒𝚗𝚊𝚝 𝚛ă𝚣𝚋𝚘𝚒𝚞𝚕, 𝚕𝚊 𝟿 𝚖𝚊𝚒 𝟷𝟿𝟺𝟻 𝚎𝚛𝚊𝚖 î𝚗 𝙱𝚞𝚌𝚞𝚛𝚎ș𝚝𝚒. 𝙼𝚞𝚕ț𝚞𝚖𝚎𝚜𝚌 𝚕𝚞𝚒 𝙳𝚞𝚖𝚗𝚎𝚣𝚎𝚞 𝚌ă 𝚊𝚖 𝚜𝚌ă𝚙𝚊𝚝 𝚝𝚎𝚊𝚏ă𝚛 ș𝚒 𝚗𝚎𝚟ă𝚝ă𝚖𝚊𝚝”, ne-a relatat venerabilul veteran.
               Pentru faptele de vitejie de pe câmpul de luptă domnul lt.col.(rtr.) Stere a fost decorat cu 𝐌𝐞𝐝𝐚𝐥𝐢𝐚𝐂𝐫𝐮𝐜𝐞𝐚 𝐜𝐨𝐦𝐞𝐦𝐨𝐫𝐚𝐭𝐢𝐯ă 𝐚 𝐜𝐞𝐥𝐮𝐢 𝐝𝐞-𝐀𝐥 𝐃𝐨𝐢𝐥𝐞𝐚 𝐑ă𝐳𝐛𝐨𝐢 𝐌𝐨𝐧𝐝𝐢𝐚𝐥, 𝟏𝟗𝟒𝟏-𝟏𝟗𝟒𝟓”, iar în urma ordinelor de avansare în grad emise de Ministerul Apărării Naționale a ajuns la gradul de locotenent-colonel.
              După război a lucrat ca mecanic la o firmă de prelucrare a inului, apoi ca șef de depozit, ulterior ca intendent la un spital de copii, până la ieșirea la pensie în anul 1988.
              Ne-am bucurat să îl regăsim pe domnul Stere într-o formă fizică și psihică de excepție. Acesta ne-a povestit că se îngrijește zilnic de sănătatea sa, face mișcare, merge la piață, citește, are grijă de gradina cu flori din jurul blocului, spunându-ne cu mândrie că i-au înflorit ghioceii și zambilele.
            Familia veteranului îi este mereu aproape, iar acest lucru îl motivează să rămână pentru cât mai mult timp alături de ei.
            Deși războiul și-a pus amprenta asupra sănătății sale, povestindu-ne că adesea îl dor picioarele, domnul Stere rămâne optimist și se bucură de viață.
              La ceas aniversar îi transmitem sănătate și numai bucurii alături de cei dragi și îl asigurăm de întreaga noastră recunoștință și respect pentru tot ceea ce a făcut pentru patrie.

               𝗖𝗶𝗻𝘀𝘁𝗲 ș𝗶 𝗼𝗻𝗼𝗮𝗿𝗲 𝘃𝗲𝘁𝗲𝗿𝗮𝗻𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗱𝗲 𝗿ă𝘇𝗯𝗼𝗶!
             Mulțumim sponsorilor pentru susținerea acestui proiect de suflet: Fornetti România, Luna Solai, Magiun de prune Topoloveni, S.C. Jidvei, S.C. Display Total Grup S.R.L., Asociația Națională a Veteranilor de Război și S.C. MediaUno SRL.
 
Foto: Mirela Vîță
Text: Mirela FLORIAN