Direcția calitatea vieții personalului

Vizită la domnul maior.(rtr.) Constantin GĂLĂTANU
21.05.2023


Astăzi, în contextul manifestărilor dedicate Zilei Eroilor, precum și a sărbătoririi Zilei Sf. Împărați Constantin și Elena, domnul mr.(rtr.) Constantin GĂLĂTANU, veteran de război, a fost vizitat de către reprezentanții Departamentului pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului.
Distinsul veteran s-a născut pe data de 15 mai 1922, în comuna Avrămești din județul Tecuci, într-o familie de agricultori cu 7 copii.
           „În perioada 1942-1945 am participat pe front cu Regimentul 24 Infanterie Tecuci, la luptele din Odessa și Basarabia - Cahul. Am avut funcția de radiotelegrafist și gradul de caporal. Nu am vrut să iau funcții de conducere, făcându-mi treaba cu conștiinciozitate și devotament.
           Țineam legătura cu Divizia prin cele două centrale telefonice, pe care le aveam instalate la Odessa.
           Aviația rusească ne urmărea peste tot. De multe ori era să mor, dar cu ajutorul lui Dumnezeu am scăpat viu și nevătămat.
           Am văzut multe orori în război. Mulți dintre camarazii mei au căzut la datorie. Să ne ferească Dumnezeu de un alt război.
           Tatăl meu a fost declarat chiabur, motiv pentru care am avut mult de suferit. După război am  activat în cadrul armatei, dar, din cauza „originilor nesănătoase”, am fost dat afară.
           Dintre cei 7 frați ai mei mai trăiesc doar eu și fratele cel mai mic, care are acum vârsta de 86 de ani. El este stabilit în municipiul Brăila.
           Pe Steluța, soția mea, era să mi-o «fure» vecinul meu, care se numea tot Costică, dar eu am venit repede acasă de la Fălticeni și am făcut nuntă.
          Acum are grijă de mine fiica mea Elena, fără de care nu aș fi ajuns la această vârstă”, ne-a relatat bravul veteran.
Pentru faptele de vitejie de pe câmpul de luptă a fost decorat cu Medalia „Crucea comemorativă a celui de-Al  Doilea Război Mondial, 1941-1945”.
Pentru o lungă perioadă de timp, distinsul veteran a lucrat pe șantiere în diverse zone ale țării, ieșind la pensie la limită de vârstă.
Domnul Costică se bucură de o sănătate foarte bună și a fost profund emoționat de vizita noastră, transmițându-ne succes în toate acțiunile viitoare.
Îi dorim și pe această cale sănătate, bucurii și îl asigurăm de întreaga noastră recunoștință și respect pentru faptele de vitejie de pe câmpul de luptă.
           Mulțumim sponsorilor pentru susținerea acestui proiect de suflet: Fornetti Románia, Luna Solai, Magiun de prune Topoloveni, S.C. Jidvei, S.C. Display Total Grup S.R.L., Asociația Națională a Veteranilor de Război și S.C. MediaUno SRL.
          Cinste și onoare veteranilor de război!

Text:  Mirela FLORIAN
Foto : Valentin CIOBÎRCĂ