Direcția calitatea vieții personalului

Vizită la domnul lt.col. (rtr.) , Nicolae IOGU, veteran de război
26.06.2023


            𝐀𝐬𝐭ă𝐳𝐢, 𝟐𝟔 𝐢𝐮𝐧𝐢𝐞, î𝐧 𝐜𝐚𝐝𝐫𝐮𝐥 𝐩𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐮𝐥𝐮𝐢𝐀𝐜𝐚𝐬ă 𝐥𝐚 𝐯𝐞𝐭𝐞𝐫𝐚𝐧𝐢”, 𝐝𝐨𝐦𝐧𝐮𝐥 𝐜𝐨𝐥𝐨𝐧𝐞𝐥 (𝐫𝐭𝐫.) 𝐍𝐢𝐜𝐨𝐥𝐚𝐞 𝐈𝐎𝐆𝐔, 𝐯𝐞𝐭𝐞𝐫𝐚𝐧 𝐝𝐞 𝐫ă𝐳𝐛𝐨𝐢, 𝐚 𝐟𝐨𝐬𝐭 𝐬ă𝐫𝐛ă𝐭𝐨𝐫𝐢𝐭 î𝐧𝐭𝐫-𝐮𝐧 𝐜𝐚𝐝𝐫𝐮 𝐟𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯 la sediul Asociației Naționale a Veteranilor de Război (A.N.V.R.), cu ocazia împlinirii, pe 28.06.2023, a venerabilei vârste de 💯 de ani.

          La această aniversare, în prezența locțiitorului șefului Departamentului pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului, general de brigadă Valeriu ROȘU, au participat membrii familiei, reprezentanți ai Biroului permanent al A.N.V.R. și ai Direcției calitatea vieții personalului.
       🔹 Domnul col. (rtr.) IOGU s-a născut într-o localitate din munții Pindului, Grecia, pe data de 28 iunie 1923, într-o familie cu 3 copii. În anul 1926, au fost nevoiți toți să se refugieze, în România.
       🔹 De la o vârstă fragedă și-a ajutat familia la treburile gospodărești, precum și la mica afacere a acestora, o societate comercială.
        A urmat cursurile școlii gimnaziale în localitatea de domiciliu, a absolvit Liceul „Matei Basarab”, iar în anul 1939 devine ucenic al Companiei „Leonida”, specializată în comunicații și radio.
       A participat pe front în perioada 1944-1945, în cadrul Regimentului 2 Pionieri de Gardă, executând misiuni de apărare la Grădiștea,  București și în zona Ardealului.
     „Nu am fost în linia I pe front. Am executat  misiuni de apărare a Podului Grădiștea, precum și a Aeroportului Otopeni. Am ajuns și în Ardeal, unde apăram obiectivele românești la retragerea nemților. Nu am fost rănit. Am reușit să scap viu și nevătămat, cu ajutorul credinței în Dumnezeu, insuflată din familie”, relatează venerabilul veteran.
     🎖 Pentru faptele de vitejie de pe câmpul de luptă venerabilul veteran a fost decorat cu Medalia „𝘾𝙧𝙪𝙘𝙚𝙖 𝙘𝙤𝙢𝙚𝙢𝙤𝙧𝙖𝙩𝙞𝙫ă 𝙖 𝙘𝙚𝙡𝙪𝙞 𝙙𝙚-𝘼𝙡 𝘿𝙤𝙞𝙡𝙚𝙖 𝙍ă𝙯𝙗𝙤𝙞 𝙈𝙤𝙣𝙙𝙞𝙖𝙡, 1941-1945”
    🔹 De asemenea, în urma ordinelor generale de avansare în grad, emise de Ministerul Apărării Naționale, a ajuns la gradul de colonel în retragere.
    🔹 După război, a lucrat în cadrul Căilor Ferate până în anul 1986 când a ieșit la pensie. Ulterior, a continuat să lucreze la „Asociația Națională a Veteranilor de Război” până în anul 2017.
   🔹 A avut o căsnicie frumoasă cu doamna Ana, iar, în prezent, este îngrijit de fata lor, Marilena, și de o nepoata, Floriana, artist plastic de profesie.
     La ceas aniversar, îi urăm „𝓛𝓪 𝓶𝓾𝓵ț𝓲 𝓪𝓷𝓲!” și îi transmitem sănătate și numai bucurii alături de cei dragi, asigurându-l de întreaga noastră recunoștință și respect pentru tot ceea ce a făcut pentru patrie.
     𝘾𝙞𝙣𝙨𝙩𝙚 ș𝙞 𝙤𝙣𝙤𝙖𝙧𝙚 𝙫𝙚𝙩𝙚𝙧𝙖𝙣𝙞𝙡𝙤𝙧 𝙙𝙚 𝙧ă𝙯𝙗𝙤𝙞!      
👏 Mulțumim sponsorilor pentru susținerea acestui proiect de suflet: Fornetti Románia, Luna Solai, Magiun de prune Topoloveni, S.C. Jidvei, S.C. Display Total Grup S.R.L., Asociația Națională a Veteranilor de Război și S.C. MediaUno SRL.
✒📸 F.p. Mirela FLORIAN