Vizită la domnul general (rtr.) Octavian LERU, veteran de război
29.06.2023
Astăzi, 29 iunie, la sediul Ministerului Apărării Naționale, 𝘢 𝘧𝘰𝘴𝘵 𝘴ă𝘳𝘣ă𝘵𝘰𝘳𝘪𝘵 𝘥𝘪𝘴𝘵𝘪𝘯𝘴𝘶𝘭 𝘨𝘦𝘯𝘦𝘳𝘢𝘭 î𝘯 𝘳𝘦𝘵𝘳𝘢𝘨𝘦𝘳𝘦 𝘖𝘤𝘵𝘢𝘷𝘪𝘢𝘯 𝘓𝘌𝘙𝘜, 𝘷𝘦𝘵𝘦𝘳𝘢𝘯 𝘥𝘦 𝘳ă𝘻𝘣𝘰𝘪, 𝘤𝘶 𝘰𝘤𝘢𝘻𝘪𝘢 î𝘮𝘱𝘭𝘪𝘯𝘪𝘳𝘪𝘪 𝘢 102 𝘢𝘯𝘪 𝘥𝘦 𝘷𝘪𝘢ță. Cu acest prilej, a fost felicitat de ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, secretarul de stat pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului, Eduard Bachide, locțiitorul șefului DRPCVP, general de brigadă Valeriu Roșu, reprezentanți ai Direcției calitatea vieții personalului, precum și de o echipă mass-media militară prezentă la activitate.
Nu este pentru prima dată când ne întâlnim cu dumnealui, ultimele aniversări fiind petrecute împreună spre bucuria sufletelor noatre! „𝙰𝚖 𝚘𝚗𝚘𝚊𝚛𝚎𝚊 𝚜ă 𝚟ă 𝚜𝚊𝚕𝚞𝚝! 𝚅ă 𝚖𝚞𝚕ț𝚞𝚖𝚎𝚜𝚌 𝚌ă 𝚖-𝚊ț𝚒 𝚘𝚗𝚘𝚛𝚊𝚝 𝚌𝚞 𝚙𝚛𝚎𝚣𝚎𝚗ț𝚊 𝚍𝚞𝚖𝚗𝚎𝚊𝚟𝚘𝚊𝚜𝚝𝚛ă! 𝙰ș 𝚟𝚛𝚎𝚊 𝚜ă 𝚝𝚛𝚎𝚌 î𝚗 𝚛𝚎𝚟𝚒𝚜𝚝ă 𝚌â𝚝𝚎𝚟𝚊 𝚌𝚛â𝚖𝚙𝚎𝚒𝚎 𝚍𝚒𝚗 𝚝𝚛𝚎𝚌𝚞𝚝𝚞𝚕 𝚖𝚎𝚞…” – astfel și-a început povestea domnul general în retragere, care se derula prin fața ochilor noștri exact ca un film. Fără nici o ezitare, amintirile au început să curgă, detaliile însuflețind fiecare secvență în parte. Aveam atâtea întrebări…, însă nu am îndrăznit să-l întrerupem ca nu cumva să uite ceva!
Pe 9 mai 1945, era observator, departe de tunurile de unde de obicei dădea ordine de genul: „Măriți deriva cu câteva grade!”, când a primit vestea prin telefonul de campanie că războiul se încheiase. Nu a plecat imediat acasă… A mai durat ceva pentru că a trebuit să aștepte retragerea nemților care făceau prăpăd în calea lor. Atunci a trăit și cel mai greu moment de pe front, când unul dintre proiectile a căzut lângă el, însă Dumnezeu a avut alte planuri. Atunci și-a amintit cuvintele mamei lui la plecarea pe front: „Să vii sănătos acasă, fiule!”, iar Dumnezeu i-a ascultat ruga.
Ce a însemnat Dumnezeu pentru el și pentru toți militarii români de pe front! „Ce să însemne? Totul! Dumnezeu a fost alături de fiecare dintre noi, pentru că ne doream să ajungem teferi acasă, iar unii dintre noi chiar au ajuns!”
Haina militară a reprezentat o mândrie pentru distinsul nostru veteran de război, sentiment pe care vrea să-l transmită și tinerelor generații. „Îmi doresc ca militarii de astăzi să fie dedicați meseriei, să fie activi și să aibă o mare dragoste față de țară!”
„Sunt încă în viață și m-a ajutat Dumnezeu să ne întâlnim și astăzi. Am făzut totul din dragoste pentru meserie și nu m-am lăsat până nu a ieși bine tot ce mi-am propus de-a lungul timpului. Am trăit o viață întreagă de om, însă acum nu mai am nici un prieten sau vreun coleg în viață. Poate așa a vrut Dumnezeu să mă lase pe mine să văd și viitorul pe care noi, oamenii din secolul trecut, nici nu ni-l închipuiam. Ia gândiți-vă ce ar fi însemnat să am eu pe front un telefon mobil în loc de un aparat cu manivelă și kilometri de cablu întins!”
La final, tot bătrânul general ne-a mulțumit că nu l-am uitat, că am organizat un eveniment în cinstea lui și că l-am onorat cu prezența noastră! Nu are cum să nu-ți zboare gândul la ceea ce a îndurat acest om, la povara amintirilor și a oamenilor dragi care nu mai există! Noi i-am mulțumit că încă este, că ne lasă să auzim istoria prin viu grai. 𝙻𝚊 𝚖𝚞𝚕ț𝚒 𝚊𝚗𝚒, 𝚍𝚘𝚖𝚗𝚞𝚕𝚎 𝚐𝚎𝚗𝚎𝚛𝚊𝚕! 𝚂ă 𝚏𝚒ț𝚒 𝚜ă𝚗ă𝚝𝚘𝚜 ș𝚒 𝚜ă 𝚊𝚟𝚎ț𝚒 𝚣𝚒𝚕𝚎 𝚕𝚒𝚗𝚒ș𝚝𝚒𝚝𝚎 𝚊𝚕ă𝚝𝚞𝚛𝚒 𝚍𝚎 𝚌𝚎𝚒 𝚍𝚛𝚊𝚐𝚒! Ș𝚒 𝚊ș𝚊 𝚌𝚞𝚖 𝚜𝚙𝚞𝚗𝚎ț𝚒 𝚍𝚞𝚖𝚗𝚎𝚊𝚟𝚘𝚊𝚜𝚝𝚛ă „𝙲𝚞 𝚝𝚘𝚊𝚝ă 𝚜𝚝𝚒𝚖𝚊 ș𝚒 𝚌𝚘𝚗𝚜𝚒𝚍𝚎𝚛𝚊ț𝚒𝚊”, 𝚟ă 𝚖𝚞𝚕ț𝚞𝚖𝚒𝚖 𝚌ă 𝚗𝚎 𝚜𝚞𝚗𝚝𝚎ț𝚒 𝚊𝚕ă𝚝𝚞𝚛𝚒!
***
Domnul general (rtr.) Leru Octavian s-a născut la Bacău și a urmat cursurile unui liceu de profil matematică-fizică, științele exacte fiind pasiunea dumnealui încă din copilărie.
Copil de ofițer, i-a urmat tatălui în cariera militară și a absolvit Școala Militară de Ofițeri de Artilerie de la Pitești, în iulie 1943, în plin război. A luptat pe ambele pe fronturi, în Est și în Vest. Finalul conflagrației l-a găsit în Cehoslovacia, în apropiere de Praga. „𝘗𝘦𝘯𝘵𝘳𝘶 𝘯𝘪𝘮𝘪𝘤 𝘪̂𝘯 𝘭𝘶𝘮𝘦 𝘯𝘶 𝘳𝘦𝘯𝘶𝘯𝘵̦” – a fost deviza ofițerului în acei ani tulburi.
📚 La ceva timp după război, a absolvit cursurile Facultății de Construcții în București și a avut o carieră deosebită în proiectarea clădirilor militare și civile, în construirea patrimoniului național, cum ar fi: hotelurile Mara din Baia Mare și Yalta din Mamaia, Farul din Constanța, complexul Cotroceni, magazinul Unirea și multe alte construcții de pe Valea Jiului. A și publicat o serie de manuale despre lucrările de proiectare în construcții.
𝘾𝙞𝙣𝙨𝙩𝙚 𝙨̦𝙞 𝙤𝙣𝙤𝙖𝙧𝙚 𝙫𝙚𝙩𝙚𝙧𝙖𝙣𝙞𝙡𝙤𝙧 𝙙𝙚 𝙧𝙖̆𝙯𝙗𝙤𝙞!
👏 Mulțumim sponsorilor pentru susținerea acestui proiect de suflet: Fornetti România, Luna Solai, Magiun de prune Topoloveni, S.C. Jidvei, S.C. Display Total Grup S.R.L., Asociația Națională a Veteranilor de Război și S.C. MediaUno SRL.
📸 Vali CIOBÎRCĂ