Direcția calitatea vieții personalului

Vizită la domnul lt.col.(rtr.) Victor GUȚU, veteran de război
14.07.2023


             La mulți ani cu sănătate domnului locotenent-colonel în retragere Victor GUȚU, veteran de război, la împlinirea vârstei de 100 de ani!
              Distinsul veteran de război s-a născut în localitatea Sf. Gheorghe, pe data de 14 iulie 1923, într-o familie cu 2 copii. Provine dintr-o familie de ingineri, fiind a patra generație care a urmat această carieră.
             După absolvirea studiilor gimnaziale și liceale, a urmat cursurile Facultății de Construcții- Politehnica București, specialitatea Construcții Civile și Industriale, pe care a terminat-o în anul 1947, cu merite deosebite.
           În anul 1944 a fost recrutat în armată, suspendând în această perioadă cursurile universitare.
             A participat la lucrările de fortificație pe linia Focșani-Nămoloasa-Galați.
           „Efectuam lucrări de apărare, cazemate, cuiburi de mitraliere. Linia Focșani-Nămoloasa-Adjud era fortificată în beton, realizându-se, astfel, o poziție de rezistență cu liniile clasice de apărare. Poziția era barată de șanțuri anticar, iar cazematele întărite prin acoperire cu un strat gros de pământ și camuflate în teren. Se dorea consolidarea apărării zonei situate între marele cot al Dunării și Carpații de Curbură, în fața agresiunilor inamicilor. Linia fortificată cuprindea cazemate din beton armat, șanțuri antitanc, cuiburi de mitraliere și rețele de sârmă ghimpată”, ne-a relatat bravul veteran.
         Pentru faptele remarcabile din timpul războiului venerabilul veteran a fost decorat cu Medalia „Crucea comemorativă a celui de-Al Doilea Război Mondial, 1941-1945”.
         De asemenea, în urma ordinelor generale de avansare în grad, emise de Ministerul Apărării Naționale, a ajuns la gradul de locotenent-colonel în retragere.
         După război a lucrat în proiectare timp de 54 de ani, dintre care 4 ani la Direcția Generală Drumuri, iar în rest la diferite instituții de proiectare din mai multe orașe, ieșind la pensie la vârsta de 70 de ani. În paralel a fost cadru didactic și profesor asociat la Institutul de Construcții, catedra drumuri, timp de 40 de ani. După anul 1990 a înființat o firmă de proiectare, pe care a administrat-o până în anul 2013.
        S-a remarcat printr-o bogată activitate literară, prin publicarea a numeroase lucrări de specialitate, cursuri universitare, publicații tehnice.
        De asemenea, s-a remarcat printr-o carieră frumoasă în sport, practicând rugby, hochei pe gheață, atletism și polo,  timp de 30 de ani.
        În anul 1976 a primit titlul șțiințific de „Doctor Inginer”, al Institutului Politehnic Gh. Asachi din Iași, iar în anul 2017, titlul de „Doctor Honoris Causa” al Universității Tehnice de Construcții București.                     
         A avut o căsnicie frumoasă și exemplară ce a durat peste 50 de ani. Ne povestește cu mândrie de cei doi copii, ambii ingineri constructori, de cei doi nepoți și o strănepoată.   
        La ceas aniversar îi transmitem încă o dată sănătate și numai bucurii alături de cei dragi și îl asigurăm de întreaga noastră recunoștință și respect pentru tot ceea ce a făcut pentru patrie.

  Cinste și onoare veteranilor de război!      
            
Mulțumim sponsorilor pentru susținerea acestui proiect de suflet: Fornetti Románia, Luna Solai, Magiun de prune Topoloveni, S.C. Jidvei, S.C. Display Total Grup S.R.L., Asociația Națională a Veteranilor de Război și S.C. MediaUno SRL.