Direcția calitatea vieții personalului

Vizita la veteranul de război Ioan PETERFIU
09.08.2020


Cu prilejul sărbătoririi Zilei Veteranilor de Război-29 Aprilie și totodată pentru continuarea proiectului „Acasă la Veterani”, l-am vizitat pe domnul col .(rtr.) Ioan PETERFIU,  în vârstă de 104 ani, supraviețuitor al celui de-Al Doilea Război Mondial.
 Bravul veteran de război s-a născut în București, pe data de 08 august 1915. Mama era casnică, iar tatăl său lucra la Prefectura județului Ilfov.
S-a remarcat de mic la învățătură, urmând cu succes cursurile școlii primare și gimnaziale. Ulterior, în perioada 1933-1937 a urmat cursurile Academiei Comerciale, angajându-se ca economist, la Centrala Cooperativă de Import - Export, subordonată Institutului de Import - Export, iar între anii 1938-1939 a fost elev al Școlii Militare de Ofițeri în Rezervă din Bacău.
S-a căsătorit înainte de începerea războiului, în anul 1941.
În perioada 1942-1945 a participat pe front cu Regimentul 40 Infanterie, în localitatea Bazargic, regiunea Caliacra, din sudul Dobrogei. A luat parte la luptele de la Cotul Donului, având gradul de sublocotenent.
„În ziua de 17 noiembrie 1942, în timpul unui atac ce a avut loc la Cotul Donului, am scăpat ca prin urechile acului, când un glonț m-a nimerit în casca pe care o purtam, în zona urechii drepte. Îmi aduc aminte că toți militarii germani erau înzestrați cu pistoale mitraliere, în timp ce marea majoritate a soldaților români aveau  puști semiautomate tip ZB, vechi și uzate.
La 18 noiembrie 1942 am primit ordin ca plutonul meu să rămână pe loc, iar restul companiei să meargă în linia I. Din cei trimiși să lupte în această linie au murit 14. A fost groaznic. Nu vă puteți închipui!
Plutonul de rezervă, comandat de un locotenent pe nume, parcă predestinat, Rusu, a venit în sprijinul nostru. Locotenentul ne-a comandat să înaintăm spre corturile rușilor, dar eu, văzând pericolul iminent, i-am explicat că nu ar fi bine să mergem spre ei pentru că suntem în pericol. Atunci el a scos un pistol și ne-a explicat că la rândul lui a primit ordine clare, de la un domn colonel, pentru a urma traseul indicat, iar cine nu execută acest ordin va fi împușcat. Astfel ne-am conformat și am executat ordinul. În timp ce ne apropriam, rușii ne-au atacat, luându-ne prizonieri. Mie mi-au luat pistolul, vestonul, centura și un cojocel, rămânând doar cu un pulover foarte subțire. Fiind ofițer, un soldat inamic a încercat să mă omoare cu o baionetă, dar un ofițer rus a intervenit rapid și am scăpat de moarte.
Am rămas prizonier până în anul 1946, 4 ani lungi și grei!
În perioada petrecută pe front am văzut oameni fără cap, mâini sau picioare. Războiul este oribil”,
povestește cu emoție distinsul veteran de război.

După război a lucrat la Ministerul Finanțelor și la Ministerul Lucrărilor Publice, ca economist. A ieșit la pensie la vârsta de 60 de ani.
 
 Acum ne povestește cu mândrie de urmașii acestuia, o fată în vârsta de 71 de ani, o nepoată și un strănepot în vârstă de 20 ani.

A dus o viață cumpătată, fără excese. Șocul produs de începerea războiului l-a făcut să aprindă prima țigară, dar, ulterior, s-a lăsat de acest viciu. Nu-și aduce aminte să fi suferit de ceva grav de-a lungul vieții, în afară de o singură afecțiune la rinichi.
A fost plăcut impresionat de vizita noastră, iar noi l-am asigurat că vom păstra o permanentă legătură cu dânsul și îi vom trece pragul și cu alt prilej.
În baza Planului de sprijin al veteranilor de război pe perioada stării de urgență, Ministerul Apărării Naționale a decis înființarea unei linii telefonice TELVERDE, cu numărul de apel 0800.410.990, pentru sprijinirea veteranilor și văduvelor de război, iar funcționarea acesteia este asigurată de Direcția calitatea vieții personalului.
 
Acest proiect de suflet beneficiază de sprijinul Fornetti Románia, Luna Solai, Magiun de prune Topoloveni,  S.C. Jidvei, Cofetăria Piticot și S.C. Display Total Grup SRL.
 
Text: Mirela Florian
Foto: Slt. Mistreanu Constantin Viorel
 
Datele personale și fotografiile au fost postate cu acordul domnului col.(rtr.) Ioan PETERFIU
#mapn #ArmataRomâniei #dcvp