Vizită la dl. cpt. (rtr.) Nicolae GHEORGHE - veteran de război - cu ocazia împlinirii vârstei de 99 de ani

La mulți ani cu sănătate domnului căpitan (rtr.) Nicolae Gheorghe, veteran de război, la împlinirea vârstei de 99 de ani!
 
            Domnul cpt. (rtr.) Nicolae Gheorghe, veteran de război, a fost vizitat astăzi, de o echipă a Direcției calitatea vieții personalului, cu ocazia aniversării a 99 de ani, în cadrul programului ,,Acasă la Veterani”.
            Distinsul veteran s-a născut la 14.04.1922, în comuna Coșești, județul Argeș, într-o familie cu 5 copii, 4 fete și un băiat.
            Serviciul militar l-a efectuat începând cu anul 1942 intr-o unitate de artilerie antiaeriană, unde a executat stagiul de instrucție și pregătire de specialitate. După această perioadă  a plecat pe front până în anul 1945, fiind încadrat pe funcția de comandant tun, ochitor și trăgător, la Regimentul 7 Artilerie Antiaeriană, unitate cu care a ajuns până la Budapesta și ulterior în Cehia.
            „Eram în spatele frontului pentru a-i proteja pe infanteriști, care executau misiuni în fața noastră. Ii sprijineam cu tunurile trăgând în  avioanele inamice. Din câte-mi aduc aminte, la Ploiești unitatea mea a doborât 87 de avioane”.
            Și tatăl domnului Gheorghe a participat pe front, în timpul Primului Război Mondial, iar după terminarea războiului părinții s-au ocupat cu agricultura, fiind oameni foarte gospodari.
            După terminarea războiului, domnul Nicolae s-a angajat la Uzinele Republica ca șef de atelier, apoi la Institutul de Fizică Atomică de la Măgurele ca șef grupă.
            În anul 1975 a primit Certificatul de Inventator pentru invenția cu titlul „Procedeu de protecție la tensiuni foarte înalte a bobinajului pentru transformatoare cu tensiuni înalte”. Mai târziu a aflat că o altă invenție a sa a fost brevetată de francezi.
            Pentru a putea implementa invenția domniei sale, a făcut foarte multe deplasări în țară, iar pentru asta soția sa a fost nevoită să rămână casnică, având foarte mare grijă de unicul lor fiu, domnul Emilian.
            Distinsului veteran de război i-au plăcut foarte mult plimbările în aer liber, muntele și excursiile în afara țării, fiind foarte activ până în urmă cu câțiva ani. Traseele montane au fost și pasiunea fiului său, acesta amintindu-și cu plăcere de drumețiile făcute în aproape toți munții țării împreună cu tatăl său.
            Domnul Nicolae Gheorghe se bucură de liniștea căminului, fiind îngrijit cu foarte multă dragoste de familia fiului său, dar mai ales de realizările celor doi nepoți, o fată și un băiat, de care este foarte mândru.
            Pentru faptele sale de vitejie a fost decorat cu „Medalia Crucea comemorativă a celui de-Al Doilea Război Mondial,1941-1945”.
            Cu greu ne-am luat rămas bun de la veteranul de război și de la membrii familiei, dar am promis că ne vom revedea și la anul, la împlinirea vârstei de 100 de ani.
 
La mulți ani!
 
Îi dorim multă sănătate și bucurii alături de cei dragi!
Cinste și onoare veteranilor de război!
 
            Acest proiect de suflet beneficiază de sprijinul Fornetti Románia, Luna Solai, Magiun de prune Topoloveni, S.C. Jidvei, Cofetăria Piticot și S.C. Display Total Grup SRL.
 
Text/FOTO: plt.adj. Răzvan NAE
#VeteraniDeRazboi #DCVP #MApN

Top