Direcția calitatea vieții personalului

VIZITĂ LA VETERANUL DE RĂZBOI Colonel (rtr.) GHIAȚĂ VASILE
16.02.2018



 
„Nu uit armata pentru că ea m-a crescut.”
 
Veteranul de război colonel (rtr.) Vasile Ghiață a fost vizitat de către o echipă a Direcției calitatea vieții personalului, în cadrul proiectului „Acasă la veterani”.
 
Plăcut impresionat de această vizită, veteranul nostru nu și-a putut stăpâni emoțiile dând frâu liber lacrimilor. „Vederea hainei militare a avut efectul acesta asupra mea”, ne mărturisea colonelul Ghiață. 
 
S-a născut în comuna Botoșana, jud. Suceava, în data de 16.08.1918, deci venerabilul nostru veteran va împlini 100 de ani la vară, 100 de viață dar și de istorie.
 
A fost înfiat de o familie de agricultori, care nu a putut avea copii. A crescut astfel singur la părinți. Tatăl, a fost primar, o bună perioadă de timp.
„Am fost recrutat la Grăniceri, în perioada 1939-1942. Am făcut cerere la Marele Stat Major să mă repartizeze la Căi Ferate și așa am ajuns la  Regimentul 1 Căi Ferate.”
 
Pe front a participat în perioadele iulie-decembrie 1941 și martie-septembrie 1944 cu Regimentul 1 Căi Ferate.
„Aparțineam de o companie de poduri mobile speciale pregătite pentru a interveni unde era cazul . Locația companiei de poduri era la Focșani. Am lucrat la construirea de poduri în zona Vatra Dornei, eram șeful echipei de trenuri de lucru” - povestește veteranul. 
 
“Toată viața a lucrat la căi ferate, de la vârsta de 16 ani și până a ieșit la pensie, inclusiv în perioada războiului În anii aceia grei, nu a fost în prima linie, ci în spatele frontului. Construiau poduri mobile, atunci când era nevoie. De exemplu, au construit poduri mobile pentru traversarea Prutului. Ei deserveau frontul. Se făcea organizarea transportului”, relatează fiul domnului Ghiață.
 
După război și-a continuat studiile , urmând un curs academic superior, în anul 1955 și Academia de Studii Economice, în anul 1967.
 

”Părinții mei au absolvit amândoi Academia de Studii Economice, obținând astfel diplomă de economist, însă numai mama a profesat în domeniu, în contabilitate,  tata a ținut diploma în sertar, lucrând în armată,” precizează fiul distinsului veteran.
 
Domnul Vasile Ghiață a lucrat la Ministerul Transporturilor, Secția căi ferate, apoi a intrat în cadrul armatei, unde a activat ca ofițer în perioada 1954-1972.  În ultimii 2 ani de activate a lucrat la Centrul Militar Județean Ilfov, de unde a trecut în rezervă.
 
„Copil fiind mergeam de multe ori la Mogoșoaia la unitatea militară unde tata lucra. Era șef de unitate. Și mă uitam cum lucrau pe șantier”, ne povestește fiului acestuia.
 
S-a căsătorit în anul 1948, locuind succesiv în Fălticeni, Câmpulung,  Suceava, iar în 1955 s-au mutat în București. 
 
„A dus un regim de viață echilibrat, nu a băut cafea, nu a fumat, nu a consumat mâncare grasă sau dulciuri. A fost toată viața activ, fiind tot timpul plecat pe șantier. Nu ajungea acasă decât de câteva ori pe lună. Când eram copil am stat o săptămână cu tata la Cernavodă și am asistat la construirea podului de acolo. A fost cel mai mare pod construit în vremea aceea” , ne relatează cu emoție fiul venerabilului veteran de război.
 
Fiul este în vârstă de 70 de ani, iar cei patru nepoți au vârste cuprinse între 14 și 50 de ani.
Băiatul îl vizitează zilnic, îi pregătește hrana și îl mai scoate la plimbare. Își ocupă timpul citind sau uitându-se la televizor. Nu a mai ieșit singur din casă de 2 ani de zile, întrucât nu mai are echilibru. Are probleme cu auzul, purtând aparat auditiv.
 
Cu prilejul Zilei Unirii, în cadrul unui eveniment organizat pe 23 ianuarie și dedicat Centenarului României, în semn de respect pentru cei mai vârstnici ostași ai țării, Primăria Municipiului București i-a acordat distinsului veteran de război distincții și o diplomă de excelență. 
 
*****
În urma celui de-Al Doilea Război Mondial, România a înregistrat peste 900.000 de morţi, răniţi, dispăruţi, prizonieri, răniţi şi invalizi (circa 92.000 de militari decedaţi). În prezent, mai sunt în viaţă aproximativ 9.000 de veterani de război, circa 280 de văduve de război şi în jur de 66.000 de văduve de veterani de război.
 
 „Acasă la veterani” este un program de vizite la domiciliul veteranilor de război, în mod deosebit la cei care nu mai au familie, care sunt singuri, de regulă în ziua împlinirii unor vârste (peste 95 de ani).