Direcția calitatea vieții personalului

Vizită la dl. mr. (rtr.) Simion ȘTEFAN - veteran de război
03.07.2019


Domnul mr. (rtr.) Simion ȘTEFAN, veteran de război, a fost vizitat astăzi, de reprezentanți ai Direcției calitatea vieții personalului, cu ocazia aniversării celor 96 de ani, în cadrul programului „Acasă la Veterani”.
          Distinsul veteran  s-a născut în comuna Ulmeni, județul Buzău, în data de 3 iulie 1923. A urmat cursurile școlii primare și gimnaziale în comuna Meteleu, ulterior absolvind liceul, obținând astfel calificarea în meseria de diriginte poștal.
          „Am participat pe front în perioada decembrie 1944-mai 1945, cu Armata I, făcând parte din Batalionul 7 Transmisiuni, Compania a 3-a. Am plecat în marș din Deva până în Ungaria, apoi ne-am deplasat către Cehoslovacia, până în munții Tatra. Eram tineri, nu prea instruiți, eram îngroziți de zgomotele produse de tunurile inamicilor.     Eram în linia I, tot timpul eram pe poziție de înaintare, doar în Budapesta am staționat 2 zile, în rest nu am stat nicio clipă.
          În timpul unui raid aerian, m-am culcat la pământ și la un moment dat o schijă a ricoșat de la sol direct în față, rănindu-mă la nivelul bărbiei. Am fost internat 3 zile, la Spitalul 19 campanie, după care am mers din nou pe front.
          La un moment dat am aflat că tatăl meu adoptiv a fost împușcat undeva între fronturi și am dorit să ajung acasă la înmormântare, dar domnul sergent Zărnescu, m-a sfătuit să nu merg deoarece era foarte greu să mă întorc în 7 zile cât aveam permisia, iar dacă nu mă întorceam la timp riscam să fiu declarat dezertor. Atunci eu l-am ascultat și nu am mai plecat.
          Sfârșitul războiului m-a prins într-o localitate aflată la 40 Km de Bratislava și aproximativ 60 de km de Viena. M-am întors în țară ca șef de grupă cu 10 soldați, având asupra noastră multe materiale specifice de transmisiuni.
          Pentru faptele săvârșite pe câmpul de luptă am fost înaintat la gradul de caporal”, ne relatează distinsul veteran.
          În urma ordinelor de avansare emise de către Ministerul Apărării Naționale, distinsul veteran a ajuns la gradul de maior în retragere.
          După război s-a angajat ca referent în cadrul administrației publice locale, apoi ca diriginte poștal la Ministerul Transporturilor și Telecomunicațiilor, de unde a ieșit la pensie.
           A dus o viață cumpătată, activă și se poate mândri acum, cu cei 4 copii, 6 nepoți și 9 strănepoți.
          Vizita noastră l-a bucurat nespus pe distinsul veteran, invitându-ne cu drag și cu alte ocazii.
          Îi dorim sănătate și un călduros La Mulți Ani!
          Începând cu data de 15 noiembrie 2017 acest proiect de suflet al Direcției calitatea vieții personalului, beneficiază de sprijinul Arômes Noirs, Fornetti Románia, Luna Solai, Jidvei, Magiun de prune Topoloveni și Cofetăria Piticot.
 
Text: Mirela Florian
Foto: DCVP